De Olympiske Lege er en af de ældste og mest kendte sportsbegivenheder i verden. De første olympiske lege blev afholdt i 776 f.Kr., og siden da er de blevet afholdt hvert fjerde år i over 1 600 år! De begyndte som en lille begivenhed til ære for Zeus, men blev snart en international fejring af atletisk dygtighed. Der er ikke mange oplysninger om, hvordan de startede, fordi der ikke var nogen skriftlige optegnelser før flere hundrede år senere, så det er svært at sige, hvad der inspirerede til deres skabelse, eller hvorfor de præcis begyndte at blive afholdt hvert fjerde år.

Hvorfor holdes det hver fjerde år?

I det gamle Grækenland troede man, at verden – og dermed alle aspekter af livet på jorden – var styret af en streng cyklus. Dette omfattede begivenheder som krig og planteskemaer, men også atletiske konkurrencer som de olympiske lege! Man troede, at Zeus opstillede denne strenge tidsplan for sin egen fornøjelses skyld, så han kunne se, hvordan mennesker ville sammenligne sig med hinanden på forskellige områder af livet.

Derfor blev de olympiske lege afholdt hvert fjerde år – det blev set som en måde at fejre Zeus’ cyklus på og give ham noget nyt at glæde sig over i menneskelivet hver gang!

Hvad er så specielt vedde olympiske lege?

Den første ting, der gør de olympiske lege så specielle, er deres lange historie. Ikke alene er de en af de ældste sportsbegivenheder, der findes, men de fleste andre sportsgrene blev skabt specielt til dem! For eksempel: Brydning blev opfundet, fordi der ikke var et område til at grave et hul og begrave taberne i Olympia, hvilket betød, at de ikke havde noget sted at tage hen, når de blev slået! Læs mere om De Olympiske Lege her

International karakter

Den anden ting, der gør de Olympiske Lege så specielle, er deres internationale karakter. De er den eneste begivenhed, hvor atleter fra hele verden kan mødes og konkurrere i en ånd af venskabelig konkurrence. Dette har ført til nogle virkelig fantastiske øjeblikke gennem historien, som f.eks. at Jesse Owens vandt fire guldmedaljer ved OL i Berlin i 1936 foran Adolf Hitler, der så på fra tribunen.

Faktisk er der mange historier om atleter, der har konkurreret mod hinanden ved tidligere olympiske lege og derefter er blevet venner for livet! Første gang en siddende amerikansk præsident deltog i et OL var i 1896, da Theodore Roosevelt tog til Athen blot to år efter at have forladt sit embede – han blev så gode venner med sine Britiske kollega, hertugen af Edinburgh, at de fortsatte med at skrive breve til hinanden resten af deres liv!

Hvor vil de Olympiske Lege blive afholdt næste gang?

De Olympiske Lege i 2024 skal finde sted i Paris, Frankrig. Det vil kun være anden gang, at legene er blevet afholdt i Frankrig – første gang var i 1900, da de blev afholdt i Paris, og det franske hold vandt deres allerførste guldmedalje!

De Olympiske Lege vil også blive afholdt i Los Angeles i 2028. Dette er et særligt år for OL, fordi det er præcis 80 år siden, at de sidst blev afholdt der – kun to uger før Adolf Hitler tog magten som Tysklands kansler!