Tandproteser er et populært valg for dem, der mangler nogle eller alle deres tænder. De kan bruges til at erstatte en eller flere tænder, og der findes forskellige typer proteser, afhængigt af dine behov. I dette blogindlæg vil vi diskutere de forskellige typer proteser, der findes, samt processen med at få dem tilpasset, og hvordan man passer på dem. Vi vil også besvare nogle almindelige spørgsmål om tandproteser. Så hvis du overvejer at få proteser, så læs videre. Hos Gitte Tand fremstiller vi moderne tandproteser i Hadsten nær Århus.

Der findes to hovedtyper af proteser: komplette og delvise proteser. Komplette proteser bruges til at erstatte alle tænderne i over- eller underkæben, mens delproteser bruges til at erstatte en eller flere manglende tænder. Hvilken type proteser du har brug for, afhænger af, hvor mange tænder du mangler.

Komplette tandproteser: Hvis du mangler alle dine tænder, kan en komplet protese bruges til at erstatte dem. Komplette proteser er fremstillet af en plastikbase, der er støbt, så den passer over dit tandkød. De falske tænder sættes derefter fast på basen. Komplette proteser kan være midlertidige eller permanente. Midlertidige proteser bruges ofte, mens tandkødsvævet heler efter tandudtrækning, og kan tages ud for at blive renset. Permanente proteser er fremstillet af et mere holdbart materiale og er beregnet til at blive båret hele tiden.

Delproteser: Hvis du kun mangler en eller få tænder, kan en delprotese bruges til at erstatte dem. Delproteser er også lavet af en plastikbase, der er formet til at passe over dit tandkød, men de har metalspænder, der fastgøres til dine naturlige tænder for at støtte dem. De falske tænder sættes derefter fast på basen. Delproteser kan være midlertidige eller permanente, ligesom komplette proteser.

At få tilpasset en tandprotese: At få tilpasset en tandprotese er en proces, der tager flere uger. Først skal du have lavet et aftryk af din mund, så tandlægen kan lave en model af dine tænder. Derefter prøver du proteserne for at sikre dig, at de passer korrekt og er behagelige. Når tandlægen er sikker på, at proteserne passer godt, limes eller klipses de på plads.

Pasning af dine proteser: Det er vigtigt at passe på dine proteser, så de holder så længe som muligt. Du bør bør børste dine proteser hver dag med vand og sæbe og lægge dem i blød i en mild rengøringsopløsning natten over. Du bør også gå til din tandlæge regelmæssigt for at få dem kontrolleret og renset.

Nogle almindelige spørgsmål om tandproteser:

Spørgsmål: Kan jeg spise med mine proteser?

Svar: Ja, du kan spise med din protese, men det kan tage lidt tid at vænne sig til at tyggemed dem. Begynd med blød mad og skær maden i små stykker, så den er lettere at tygge.

Spørgsmål: Kan jeg sove med mine proteser på?

Svar: Nej, du bør ikke sove med proteser på. Du bør tage dem ud, inden du går i seng, og børste dem, inden du sætter dem tilbage om morgenen.

Spørgsmål: Vil mine proteser altid føles ubehagelige?

Svar: Nej, dine proteser vil ikke altid føles ubehagelige. De kan føles lidt mærkelige i starten, men du vænner dig til at have dem på efter et stykke tid. Hvis de fortsat føles ubehagelige, skal du spørge din tandlæge til råds.